Seri Muhakeme Usulü hukukumuza yeni girmiş bir usuldür. Amerikan filmlerinde sıklıkla gördüğümüz savcının sanık ve avukatıyla pazarlık yapması ve ceza indirimi uygulamasına benzer bir uygulama gibi olmakla birlikte ondan önemli farklılıkları mevcuttur.
Öncelikle sadece belli ve seçilmiş suçlarda uygulanabilmektedir. Ağır suç olarak tabir edilen suçlarda uygulanamaz. Kamu davasının açılması için yeterli suç şüphesi oluşmasına yetecek kadar delil elde edilmiş olmalıdır. Şüpheli, bu maddenin kapsamına giren bir suç işlemişse Cumhuriyet Savcısı tarafından seri muhakeme usulü hakkında şüpheliye bilgilendirme yapılır ve eğer şüpheli seri muhakeme usulünü kabul ederse bu usul uygulanabilir. Bu teklif şüphelinin avukat huzurunda (müdafi) birlikte değerlendirme yapmasına olanak tanındıktan sonra, kabul edildiği takdirde hayata geçirilebilir.
Cumhuriyet Savcısı bu suç ile ilgili olarak Türk Ceza Kanununda belirlenmiş cezanın alt ya da üst sınırı arasında belirleyeceği cezanın yarısı kadar indirim yapılmasının teklif eder. Yapılan bu teklif eğer şüpheli tarafından kabul edilirse mahkemeye çıkılır ve hakim Cumhuriyet Savcısının talepnamesi doğrultusunda cezayı verir.
Mahkemede ceza verilene kadar şüpheli her aşamada seri muhakemeden vazgeçebilir ve klasik yargılama isteyebilir. Seri muhakeme usulü avantajlı olabildiği gibi dezavantajlı da olabilir.
Bir yanıt yazın